Bali’s Old Mask Dance, Reflecții ale unui tânăr în pensionare

Prietenii trebuie să știe că Bali are un dans popular, și anume Kecak Dance. Cu toate acestea, există multe alte dansuri care nu sunt mai puțin interesante și semnificative, dintre care unul este Old Mask Dance. Acest dans tradițional se numește Lumaku Vedic Dance, deoarece are două funcții, pentru punerea în scenă de divertisment și introducerea unei serii de ceremonii religioase hinduse (masca pengelembar).

Old Mask Dance a fost întotdeauna jucat de un dansator de sex masculin, confirmând omul de vârstă crepusculară în pensionarea sa. Costumele, în special, au o culoare magnifică de bază negru decorat cu aur, margele roșu și galben. Să nu uităm, dansatori purta măști de lemn ylang-ylang și peruci albite ca gri pentru a consolida caracterul.

Fiecare dansator în Masca de dans trebuie să fie în măsură să-și exprime mișcările în funcție de tipul de mască. Prin urmare, această mască facială veche într-adevăr delves în caracterul unui om bătrân. în timp ce își amintește despre tinerețea sa cu tristețe și suferință. Suferința a rezultat din faptele (karma wesana) ca un tânăr.

La începutul spectacolului, atunci când perdelele (langse) sunt deschise, va exista un dansator masca vechi ședinței pe un scaun, o coama de păr alb care se încadrează pe umerii lui. Și-a ridicat degetele decorate cu un inel de pietre prețioase. Apoi, s-a ridicat încet și a privit publicul.

S-a plimbat pe scenă și a dansat cu încetinitorul. Publicul poate viziona momentele în care dansatorul sugerează limbajul corpului la fel ca comportamentul unui om în vârstă. Uimitor, într-adevăr dincolo de similare.

Din când în când dansatorii par să se grăbească să termine o mare sarcină. A plecat cu ochii deschiși ca și ar fi început să fugă. În scurt timp, s-a oprit, a oftat și s-a odihnit în genunchi și plămâni.

Muzica de la Balinese gamelan însoțește dans în timpul spectacolului. Joclan balinez este o combinație de mai multe instrumente muzicale tradiționale balineză, inclusiv Jiyèng, Réyong, Kanthil, Gangsé, Jigog, Jublak, Gong, Kenong, Kethuk, Cèng-cèng (Kecrak), Kendhang, Gendèr și Flaut.

Old Mask Dance este plin de sensuri sacre. Prin urmare, acest dans este de obicei efectuate în ritualul de comemorare pirodalan. Piodalan este o serie de ceremonii de la Dewa Yadnya adresate Ida Sang Hyang Widi într-un templu sau altar a avut loc la fiecare 6 luni în conformitate cu sistemul de dating balineză

În timpul comemorării, Kawan poate viziona spectacolul Old Mask Dance împreună cu alte tipuri de Topeng Dance în unitatea componentelor Topeng Panca. Topeng Panca este format din Old Mask Dance, Dalem Mask, Hard Mask, Hard Bues Mask și Penasar Figure (vorbitor de poveste).

În plus față de a face parte din Topeng Panca, Kawan poate vedea performanța old mask dance ca deschiderea unui alt dans sacru, și anume Pajegan Mask Dance. Pajegan Mask Dance este disponibil numai în timpul ceremoniilor religioase. Există doar un singur dansator în acest spectacol, el va juca toate personajele cu diferite afișează de măști, cap de cap, și gesturi.

 

0 Replies to “Bali’s Old Mask Dance, Reflecții ale unui tânăr în pensionare”